Prepustite nam
da se pobrinemo
za vaš proizvod.

Možete koristiti:
Corel Draw, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop

Nemojte koristiti:
Microsoft Word, Microsoft Publisher, Microsoft PowerPoint, Paint Shop Pro.

Za informacije koristite mail: tiskara@borovo-graf.com

Za slanje gotove pripreme i korekcije koristite mail: priprema@borovo-graf.com

Pošto pretežno koristimo CorelDraw graphic suite, bilo bi poželjno da pripremu pošaljete u .cdr formatu.

Ukoliko nemate mogućnost korištenja CorelDraw programa, molimo da konačnu pripremu pošaljete u PDF formatu!

PDF je optimalan format male veličine u odnosu na veličinu datoteke originalnog programa, pa je stoga prikladan za slanje Internetom.
Uz pomoć besplatnog programa Acrobat READER PDF datoteka može se pogledati na bilo kojem računalu, neovisno o računalnoj platformi.

U slučaju da niste u mogućnosti napraviti PDF iz vaše pripreme, pripremu nam možete poslati i u formatima .psd (Adobe Photoshop), .ai (Adobe Illustrator).

Bitmape su slike u računalu (odskenirane fotografije ili digitalne fotografije)koje se sastoje od obojanih piksela.

Što bitmapa sadrži više piksela na istoj veličini, to je bitmapa kvalitetnija (bitmape su rezolucijski zavisne).

Slike bi trebale biti rezolucije 300 Dpi.

C = CYAN, M = MAGENTA, Y = YELLOW, K = KONTRAST (BLACK). CMYK je vrsta kolor separacije, koja uzastopnim otiskivanjem sve 4 seperacije u offset stroju omogućuje tisak višebojnih višetonskih fotografija, crteža, teksta… CMYK tisak je skuplji nego tisak SPOT boja, jer se za neku nijasu boje moraju koristiti 4 separacije, dakle 4 ploče, pripreme i pranja stroja. No, ako u proizvodu koristite color fotografije, tada je color tisak jedino rješenje.

SPOT (“SPOTNA”) boja je termin koji se koristi za boje koje se ne dobivaju kao rezultat CMYK separacija u tiskarskom stroju, nego se miješaju van stroja, ili se naručuju miješane i kao takve umeću u bojanik tiskarskog stroja. SPOT boje se uglavnom koriste za tisak jednobojnih, dvobojnih ili trobojnih memoranduma, kuverti, posjetnica i sl. Skoro svaka SPOT boja može se dobiti isto ili približno i CMYK bojama, ali je za to potrebno napraviti 4 različite separacije, što znači 4 različite tiskarske ploče, 4 pripreme stroja, 4 pranja stroja…, pa su stoga SPOTNE boje povoljnije rješenje za tisak poslova s manje od 4 boje. SPOTNE boje su uglavnom koriste kao Pantone ili HKS boje. Pogledajte kako umjesto korištenja 4 separacije CMYK boja možemo prikazati željenu boju korištenjem 1 separacije Pantone boje:

Pantone sustav boja je poznati međunarodni sustav SPOT-nih boja koji je utemeljio 1963 Lawrence Herbert u USA. Nastao je na osnovu težnje za standardizacijom korištenja boja. U GRAFISU koristimo Pantone FORMULA GUIDE i Pantone COLOR BRIDGE® GUIDE kataloge boja, te Pantone COLOR CUE digitalni mjerač Pantone boja. Pantone FORMULA GUIDE je katalog boja koji se sastoji od tri knjižice u kojoj se nalaze 1114 uzoraka Pantone boja na premazni, nepremaznim i mat papirima, uz koje se nalaze i adekvatne formule za miješanje svake boje Pantone COLOR BRIDGE® GUIDE uspoređuje Pantone boje s njihovim najbližim CMYK pandanima.

Ako tisak ide do ruba papira, forma za tisak se mora proširiti sa strane za 3-4 mm, kako se prilikom rezanja ne bi pojavile nepoželjne bjeline na rubu papira.

To se može postići tako da se ispod 100% K separacije (CRNA) stavi još 50% C (CYANA) i 40% M (MAGENTE).

Fontove treba uključiti (include) u završnu izlaznu (export) datoteku pripreme (PDF datoteka), ili pretvoriti u krivulje ako se šalju otvorene datoteke (convert to curves).

Vektori su crteži, linije, fontovi pretvoreni u krivulje i vektorizirane slike, dakle svi objekti koji se sastoje od zatvorenih ili otvorenih krivulja. Rezolucijski su neovisni (povećanje takvih objekata u vektorskim programima ne utječe na pad njihove kvalitete. Datoteke koji sadrže samo vektore u pravilu su znatno manji od datoteka sa slikama.

SPREMNI STE NA SURADNJU? ZATRAŽITE PONUDU!

Za nas tiskanje nije samo zanat, već i umjetnost. Već 20 godina stvaramo drugačiji pogled na svijet tiska.

Doveli smo tehniku i vještinu do savršenstva i sada oblikujemo vašu realnost. Gdje vi vidite problem, Borovo graf vidi izazov.